Blomster, Frø, Opskrifter, Stauder

Indendørshygge

Det er ikke vejr til udendørsaktiviteter, temperaturen er omkring nul, det er overskyet, og der står en strid østenvind ind over haven. Min have vender mod øst, og der er mange kilometer marker den vej, så vinden kan rigtig nå at få fart på inden den lander i min have. Det er endnu værre på denne årstid, hvor der ikke er blade på træer og buske. I dag bliver det altså til indendørshygge.

Havehjørne i bryggerset til opbevaring af frø m.m.
Havehjørne i bryggerset til opbevaring af frø m.m.

Jeg skal have sået stauder, som bliver sat i den kolde havestue et par uger før de skal ind i stuetemperatur. Hvis der kommer meget sol må de helt udenfor, for havestuen bliver hurtigt opvarmet. I går kunne vi spise frokost i havestuen, fordi solen nåede at opvarme den til 25 grader. I dag er temperaturen kun et par grader derude og velegnet til koldsåning af stauder. Jeg har ikke gjort det så meget i koldsåning af stauder, så jeg er lidt spændt på resultatet. Det med at så dem ude i rækker i sensommeren har jeg lidt blandede resultater med. Det samme gælder for almindelig forkultivering indendørs. Nogle går det fint med og andre ender det med en enkelt plante pr. frøpose eller slet ingen. Jeg skal så hvid løjtnanshjerte, drejeblomst, tidselkugle, mørkeblå ridderspore, gul solhat og hasselurt.

Hvid løjtnantshjerte, Dicentra spectabilis Alba. Foto lånt fra frøfirmaet

Indendørshyggen har allerede resulteret i bagning af kage her til formiddag med en liflig duft, som har spredt sig til det meste af huset. Det blev til Brownies som skal nydes til eftermiddagsteen. Opskriften er den gode gamle fra Tørslefft Blaa bagebog:

2 æg

185 g melis

2 tsk vanila,

50 g hvedelmel

1/8 tsk bagepulver

2 spks cacao, 100 g hakkede valnøddekerner

100 smeltet smør

Ganget med 2½, så der er nok til alle. Æg og sukker piskes skummende. Mel, bagepulver, vanila og cacao sigtes sammen og blandes i skiftevis med valnøddekernerne. Smeltet afkølet smør røres forsigtigt i. Dejen hældes i velsmurt melstrøet firkantet form, og bages i en forvarmet ovn 40 min. ved 165 grader.

7 thoughts on “Indendørshygge

 1. Hei!

  Takk for hyggelig kommentar i min blogg! Vi lengter vel alle etter vår nå 🙂 Tror de fleste er lei både av snø og kulde.
  Hvite løyntnantshjerter er nydelige. Jeg har to i min hage som har vokst seg ganske store de siste år.

 2. Det lyder spændende med koldsåning af stauder – og med de temperaturer vi har i de her dage, kan det vel ikke blive til andet? Jeg forsøgte mig med såning af tidselkugle på friland sidste sommer uden den store succes… Ellers har jeg primært benyttet mig af den nemme løsning og købt “udvoksede” stauder. I efteråret var jeg heldig at købe både drejeblomst og den smukke hvide løjtnantshjerte billigt på et plantemarked.
  Bedste havehilsner fra Mette

  1. Indkøb af udvoksede stauder er også det, som jeg har de bedste erfaringer med. Men når andre kan, så vil jeg også prøve. Jeg er i hvert fald fuld af optimisme indtil andet er bevist 🙂

 3. Med de lækre kager, klarer man nemt et par dage indendøre 🙂

  Jeg må nok indrømme, at jeg i øjeblikket kun er ude for at rydde sneen væk og for at vande hønsene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield