Kanter, , , ,

Der må være en kant

Foto fra Flickr. Klik på billedet for flere oplysninger fra Flickr

Billedet er ikke fra min have. Jeg har også lammeører, men selv om de breder sig, kan jeg godt styre dem uden kanter. Der er andre steder i haven, hvor jeg bruger kanter af andre materialer. Køkkenhaven er afgrænset af brosten ud mod græsplænen, og bedene i køkkenhaven er delt op med trælægter/brædder, som er gravet halvt ned i jorden.

Køkkenhaven maj 2010

Jeg har en bred sti af barkflis, så det er nemt lige at smutte ned og hente f.eks. krydderurter uden at skulle iføre sig gummistøvler. Men barkflis er lidt svær at styre, så det er praktisk med en kant. Bedene i køkkenhaven har jeg kantet med halvt nedgravede brædder, så jeg kan grave et bed af gangen om foråret og så/plante med det samme. Jeg gør det ikke i maskiner, og i flere år kom jeg alt for sent i gang med køkkenhaven, fordi jeg skulle først skulle have gravet det hele igennem før jeg delte den op i rækker og bede. Jeg er lidt for systematisk nogen gange, så derfor er dette en god løsning for mig. Jeg er ikke imod brug af fræser eller andre maskiner, jeg elsker bare at grave.

Hønsegården maj 2010

I min anden køkkenhave i Hønsegården kanter jeg kun med snore. Den skal så graves/rives helt igennem før jeg kan komme i gang. Men det har den fordel, at jeg kan starte helt fra scratch hvert år med nye inddelinger af rækker og bede. Det kan være i mønstre eller cirkler eller noget helt andet. Det dejlige med køkkenhaver er, at sidste års fejltagelser behøver man ikke blive mindet om næste år. Sidste år fik jeg den dekorative idé, at sætte løgene i forbandt i kvadratiske bede i stedet for rækker. Man kan sætte dem ret tæt, og det bliver et flot syn. Jeg havde set det brugt i højbede, og tænkte at det kunne jeg vel også gøre i mine 2 x 2 meter bede. Men nej, gør det ikke! Det er totalt umuligt at luge i bedet, så resultatet blev, at jeg kun lugede de yderste 20 centimer hele vejen rundt, og resten af løgene forblev små knallinger kvalt i ukrudt. I år bliver kepaløg, rødløg og skalotteløg sat i traditionelle rækker.

De fleste bede i køkkenhaver bliver også kantet med planter som persille, purløg, appelsin- og citrontagetes. Den med tallerkener må jeg overveje. Den passer meget godt til en køkkenhave ;-).

På billedet ovenover er det en kant med plantesten ved hækken til højre. Den var der, da jeg overtog haven, men jeg synes ikke den passede særlig godt i min have.

Plantesten på vej ud af haven

Plantestenene er nu trillet over til naboen. Han ville gerne have dem. Det var dejligt, at de kunne bruges af andre.