Miljø

Mangler du brændenælder i din have?

Jeg skulle bestille nogle krydderurtefrø, og var i den forbindelse inde på webshoppen Solsikken. De har et stort udvalg af økologiske frø til både køkken-, urte- og blomsterhaven i både små og store mængder. Jeg har købt frø, stikløg og kartofler hos dem flere gange, og jeg har altid været godt tilfreds med kvaliteten og handlen. Denne gang faldt jeg i staver over brændenælder. Nedenstående er cuttet og pastet fra deres hjemmeside:

KF070 Brændenælde

30-150 cm høj.En sund, robust og yderst anvendelig plante. Indeholder jern, kalk, kalium, natrium, fosfor og vitaminerne B og C.

God til fremstilling af flydende gødningsekstrakt.  Efter høst hakkes brændenælden og overhældes med vand. Efter ca. 3 uger (der omrøres jævnligt) er gæringsprocessen færdig.

Plantematerialet er helt opløst og gødningsvandet er klar til brug.
Fortyndes 1:10-40 alt efter afgrøde. Et areal på 15 m2 kan med 2 slæt give ca. 300 liter næringsrig kvælstofgødning om året.

Latinsk navn: Urtica dioica
Frø pr. pakke:  300-400
Frø pr. gram:  5000 stk
Kategori:  Frø – Krydderurter
1 pk. DKK 23,00

5 gr. DKK 95,00

Tænk at nogen vil købe brændenældefrø. Jeg vidste ikke engang, at de også kunne frøformeres. Jeg kæmper altid med deres meget lange gule rødder. Brændenælder har jeg hist og her i haven, og især i skellet op til marken. Noget stort ukrudtsproblem er det ikke, og omvendt hvis jeg vil plukke til brændenældesuppe, er der også rigeligt.

Da jeg læste beskrivelsen med opskriften på gødningsvand, kom jeg til at tænke på, at min mor også brugte det. Hun tog en spand og fyldte den op med friske brændenælder og vand, lod den stå i et par uger. Når den var klar, blev den blandet op med postevand i en vandkande med spreder, og så blev roserne vandet. Formålet var, som jeg husker det, at det var godt mod lus.

Jeg har ikke selv brugt det, og det skyldes måske, at jeg godt kan huske lugten. Det lugter virkelig fælt! Som 3 uger gammelt blomstervand og så lidt værre. Men måske skulle jeg prøve det alligevel. Min næse er blevet mere trænet til den slags efter at have boet på landet i 6 år. Jeg ved ikke, hvor meget det hjælper på lusene, men jeg tror på gødningseffekten, og så er det oven i købet miljøvenligt og gratis. Hvis der skulle være nogen, som også vil prøve og ikke kan få fat i brændenælder, kan man altså købe frø hos solsikken. Jeg kan også godt diske op med et par aflæggere, hvis du skulle komme forbi.

8 thoughts on “Mangler du brændenælder i din have?

 1. Nej, hvor sjovt, jeg har selv lige siddet og skrevet om brændenældevand og så kan jeg læse det samme her hos dig, omend meget mere udførligt!
  Jeg vender tilbage og ser hvilke svar du får.. :o)
  brændende hilsner fra fru friis

 2. Jeg har hverken brug for aflæggere eller frø, men er egentlig ganske tilfreds med vores lille hjørne af brændenælder. De er gode at have, hvis man gerne vil have sommerfugle og som jeg også har skrevet hos FruFriis, så bruger jeg dem, som din mor, til at lave gødning af. Lugten er ikke helt så slem, som når de kører gylle ud 😉 og når bare man står udenfor går det.

  Bedste vinterhilsner
  Birgitte

  1. Hej Birgitte

   Ok gylle-lugten er værre. Den bliver også hængende i luften noget længere tid. Brændenældevandet kan man trods alt gå væk fra.

 3. Til fru Friis:
  Jeg kan ikke finde ud af at kommentere på din blog, da jeg ikke har en blogprofil og du ikke giver mulighed for navn/e.mail/hjemmeside.
  Men da du skriver at du følger med her, kommer mine erfaringer her 🙂
  Brændenældevandet er en god kvælstofholdig gødning. Jeg har aldrig brugt det særligt mod lus, men som andre også har nævnt så er dine roser jo mere modstandsdygtige jo kraftigere og sundere de er, så bare gød med brændenældevandet.
  Brændenældevandet er også rigtig godt til tomater!
  Jeg har også et par år prøvet at plante hvidløg ved roserne, ved ikke om det hjælper, men måske da mine roser aldrig har været særlig plaget af lus.

  Godt at I begge får udbredt kendskabet til Brændenældevand 🙂 og ja, det lyder som en joke at man kan købe frø til brændenælder. Jeg har også mit lille hjørne med brændenælder, men skal da være over det så det ikke breder sig med deres rodskud.

  Ekstra plus ved brændenælderne er jo også at flere sommerfuglelarver elsker dem!

  1. Hej Pia
   Du kan oprette dig hos https://www.net-safe.info/, og derefter kan du bruge OpenID hos Fru Friis. Det gør jeg, for jeg har heller ingen Google-konto eller nogen af de andre.
   Den med hvidløg er har jeg også hørt ført. Den er også værd at afprøve.

 4. Hej Ina.
  Det er helt korrekt at nældevand er en rigtig god gødning. Herudover er nælden i vores kulturhistore blevet brugt til bl.a farvning af stof (den grønne camouflagefarve til soldaters tøj), som middel til at holde utøj væk fra frisk kød og ved ølbrygning. I mange århundrede er nælden blevet anvendt som helbredende urt, og idag er dens indhold af vitaminer, mineraler og sporstoffer dokumenteret.
  Jeg har just begået en fakta-kogebog om brændenælden, “Den magiske nælde”. Og jeg bestemt anbefale at benytte den til madlavning. Se http://www.weedtoeat.dk

  1. Hej Dorte
   Sikke meget herlig viden jeg får. Din bog ser spændende ud. Jeg kan se at den er kommet på bibliotek.dk, og så snart det er muligt vil jeg bestille den hjem.

 5. Jeg elsker mine brændenælder – ikke bare kulinarisk i form af brændenældesuppe med vagtelæg og forarbejdet til gødning til de fleste af havens kulturplanter, men først og fremmest som forrådskammer for sommerfuglelarver.
  Da jeg flyttede ind her på matriklen for seksten år siden var der en del forskellige sommerfugle; men i de senere år har der bare været Kålsommerfugle, Admiraler og Påfugleøjer, så jeg håber at tiltrække flere ved at opretholde to områder i haven med brændenælder.
  Er der nogen derude, der ved, hvad man yderligere kan gøre for at tiltrække disse vidunderligt graciøse skabninger? Jeg h a r
  prøvet at lave sommrfuglerestaurant i form af åben frugt på en tallerken i rosenbedet; men den stod bare og rådnede og tiltrak fluer, som jeg ellers ikke er plaget af!
  Happy gardening
  Jytte
  http://www.danishknitdesign.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield