Miljø, , ,

Mangler du brændenælder i din have?

Jeg skulle bestille nogle krydderurtefrø, og var i den forbindelse inde på webshoppen Solsikken. De har et stort udvalg af økologiske frø til både køkken-, urte- og blomsterhaven i både små og store mængder. Jeg har købt frø, stikløg og kartofler hos dem flere gange, og jeg har altid været godt tilfreds med kvaliteten og handlen. Denne gang faldt jeg i staver over brændenælder. Nedenstående er cuttet og pastet fra deres hjemmeside:

KF070 Brændenælde

30-150 cm høj.En sund, robust og yderst anvendelig plante. Indeholder jern, kalk, kalium, natrium, fosfor og vitaminerne B og C.

God til fremstilling af flydende gødningsekstrakt.  Efter høst hakkes brændenælden og overhældes med vand. Efter ca. 3 uger (der omrøres jævnligt) er gæringsprocessen færdig.

Plantematerialet er helt opløst og gødningsvandet er klar til brug.
Fortyndes 1:10-40 alt efter afgrøde. Et areal på 15 m2 kan med 2 slæt give ca. 300 liter næringsrig kvælstofgødning om året.

Latinsk navn: Urtica dioica
Frø pr. pakke:  300-400
Frø pr. gram:  5000 stk
Kategori:  Frø – Krydderurter
1 pk. DKK 23,00

5 gr. DKK 95,00

Tænk at nogen vil købe brændenældefrø. Jeg vidste ikke engang, at de også kunne frøformeres. Jeg kæmper altid med deres meget lange gule rødder. Brændenælder har jeg hist og her i haven, og især i skellet op til marken. Noget stort ukrudtsproblem er det ikke, og omvendt hvis jeg vil plukke til brændenældesuppe, er der også rigeligt.

Da jeg læste beskrivelsen med opskriften på gødningsvand, kom jeg til at tænke på, at min mor også brugte det. Hun tog en spand og fyldte den op med friske brændenælder og vand, lod den stå i et par uger. Når den var klar, blev den blandet op med postevand i en vandkande med spreder, og så blev roserne vandet. Formålet var, som jeg husker det, at det var godt mod lus.

Jeg har ikke selv brugt det, og det skyldes måske, at jeg godt kan huske lugten. Det lugter virkelig fælt! Som 3 uger gammelt blomstervand og så lidt værre. Men måske skulle jeg prøve det alligevel. Min næse er blevet mere trænet til den slags efter at have boet på landet i 6 år. Jeg ved ikke, hvor meget det hjælper på lusene, men jeg tror på gødningseffekten, og så er det oven i købet miljøvenligt og gratis. Hvis der skulle være nogen, som også vil prøve og ikke kan få fat i brændenælder, kan man altså købe frø hos solsikken. Jeg kan også godt diske op med et par aflæggere, hvis du skulle komme forbi.