Grønsager, ,

Jeg har en plan

Køkkenhaven 2011 er nu planlagt. I hvert fald i store træk. Der sker altid lidt justeringer hen ad vejen. Men jeg prøver nogenlunde, at skifte mellem planterne i bedene, så jorden ikke bliver for udpint eller chancen for, at der kommer kålbrok, kartoffelskimmel m.m. minimeres. Sidste år fik kartoflerne skurv, og tomaterne skimmel, så det skal der også tages hensyn til. Jeg kanter bedene med persille, purløg, appelsin/citrontages, morgenfruer eller salat. Det er både af dekorative hensyn, men også til bekæmpelse af skadedyr.

Det er en grov skitse, men haven spidser til nederst, som på tegningen. Jeg gemmer planerne for hvert år, så jeg kan huske, hvad der var hvor. Jeg er ikke særlig god til at gøre notater om haven i det daglige, men planerne hjælper mig til at huske, hvad der var godt og skidt sidste år.

Billedet er fra 2005, og køkkenhaven er ekspanderet lidt siden da. Men her kan man se kantningen af bedene med salat og blomster. Kornblomster er ikke egnede til det formål, som det tydeligt ses i den fjerne ende af køkkenhaven. De bliver lidt for store, så løgene blev ikke rigtig til noget det år!

Jeg har en køkkenhave mere. Det er den del der hedder hønsegården. Jeg har ingen høns, men jeg lejer et stykke af naboens have, som tidligere var hønsegård og køkkenhave.

Her har jeg haft kartofler roterende i forskellige bede, men sidste år fik de både skurv og skimmel, så nu må de over i den anden køkkenhave. Det er lidt ærgerligt, for hønsegården har bedre plads til kartofler og andre grønsager som fylder.

Billedet af Hønsegården er fra maj sidste år med skærehaven i forgrunden. De rustne høje jernstænger i midten er til opbindning af brombær.