Buske, Træer og buske

Forsythia, farver og fobier

Jeg hentede forsythiagrene ind  fra haven for 6 dage siden, og nu er de sprunget ud. Det er et smukt syn, som man bliver i rigtig godt humør af. Jeg er vild med dem i vaser indendørs, og jeg kommer til at hente mange flere ind i løbet af de næste par måneder. I flere år stjal jeg mig til at klippe grene fra naboens Forsythia, indtil jeg selv købte en busk. Jeg nyder at gå i haven om foråret og følge knoppernes udvikling.

Men når de så springer ud i slutningen af april, overvejer jeg hvert år, om jeg ikke skulle flytte busken ned i den fjerne ende af haven eller om bag skuret. I hvert fald et eller andet sted, hvor jeg ikke kan se den, så snart jeg går ud i haven. Den er jo skriggul!

Jeg synes den stikker helt ud i forhold til de andre hvide, blå og lyserøde blomster, som er fremme på det tidspunkt. Jeg har det også svært med meget gule påskeliljer, og når jeg tænker efter, tror jeg heller ikke, at jeg har orange/gule krokus. De er i hvide og lilla nuancer. Erantis er så undtagelsen. Den er så sandelig gul gul. Men den er velkommen, måske fordi den er så tidlig på den. Af uvisse årsager har jeg meget få erantis, eller også er det måske af underbevidste årsager.

Det er underligt med ens opfattelse af farver, men både årstiden og trenden spiller også en rolle. Den svagt gule farve, synes jeg passer fint ind i haven om foråret og først på sommeren. De stærkt gule og orange farver får først rigtig plads i min have i sensommeren og efteråret. I køkkenhaven og skærehaven er de også Ok tidligere. Der har jeg masser af morgenfruer og appelsintages.

Jeg ved godt, at jeg ikke er den eneste haveejer, som lider af gulforskrækkelse. Jeg er sikkert heller ikke den eneste, som arbejder på at få mere gult ind i haven. Det må være et af mine mål i år, for hvor skal jeg ellers sætte mine gule solhatte, som jeg købte som frø i sommers?

Rudbeckia Goldsturm. Billedet og frøene er fra frøfirmaet Unwins

7 thoughts on “Forsythia, farver og fobier

 1. Forsythia er skønne, når de drives frem inden døre på denne årstid 🙂

  Er klar over mange har det svært med gult, men jeg har en del gule planter i min have, hvilket jeg har det helt fint med.

  Hilsen Vivik

 2. Ja, det er sjovt at gul kan skabe så megen dialog! Personligt syntes jeg jo at forsythiaen er skøn, når den lyser op derude i haven og det samme gælder påskeliljerne. Derimod er jeg ikke så pjattet med gule tulipaner… (og så kom manden glædesstrålende hjem med løg til mig i efteråret… – de er sat!!) og når det gælder solhatten er den gule den eneste jeg er gået udenom men jeg syntes jo den er smuk, når du viser billedet herover!! Svært at sige hvornår gul er ok og hvornår den bare bliver for meget, men at smide den ud af haven fordi den ikke er “trendy” det ville da være synd.
  forårsgule hilsner fra fru friis 🙂

 3. Ja min forsythia skal heller ikke i skammekrogen 😉 Når den blomstrer, synes jeg stadig jeg er forårs kåd og “bare kom an med alle de farver i kan efter den grå vinter”-agtig.
  Min kollega fortalte den anden dag at hun havde hørt, der var nye og gamle Forsythiaer og den ene var klar gul og den anden mere varm gul, hvis det er rigtigt, kan det jo også gøre en forskel på opfattelsen af den.
  Tak ellers for besøget på min hjemmeside og at du linker til mig via din blogsurfing. Jeg kan se du også bruger WordPress, jeg har endnu ikke fundet et rigtig godt blogliste-plugin der også viser billeder. Men måske skal jeg bare lave en midlertidig blogliste indtil da.
  Glæder mig til at følge med i din køkkenhave plan, den ser meget spændende ud!

  1. Hej Pia
   Når du finder et egnet plugin, der viser billeder på bloglisten, så må du gerne give et praj. Jeg har heller ikke kunne finde noget. Det er svært at finde rundt i alle de plugins. Jeg leder også efter et egnet captcha-plugin til kommentarer.

 4. Godt at høre, at gul ikke er så yt alligevel. Jeg er også overbevist om, at den med tiden kommer til at få mere plads i min have.

 5. Jeg hører til den nok lille skare af havefolk der har gul som yndlingsfarve hele året – men jeg har så til gengæld ikke lyserød og lyslilla i de samme bede, for det synes jeg ikke matcher den stærkt gule. Gul er solskin på en gråvejrsdag og mit favoritmatch er blålilla-gul-hvid. Hvis du vil have lidt inspiration til det gule så se mine gamle indlæg og følg med til forår/sommer på bloggen – måske kan jeg få dig og andre “omvendt”.
  Hilsen Berit

  1. Jeg var lige inde og se i dine gamle indlæg, og jeg må indrømme, at dine blå-gule bede er flotte. Der er meget sommer over dem. Din Daglilje Molokai er nu heller ikke så værst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield