Frø, Frugt og bær,

Frø og blommer

I dag har jeg høstet frø fra haven. Der er nogle frø, som er så lette at høste, at det er dumt ikke at gøre det. Nogle fordi de er dyre f.eks. koriander, og andre fordi det er nemt og sjovt. Det skal helst være i en tør periode, og det giver lidt udfordringer i øjeblikket. Men jeg fik gjort det, før det begyndte at regne i eftermiddags. Nu skal de ligge og tørre helt ind, før de skal pakkes i poser. Resultatet kan jeg først se til næste år, men det plejer at lykkes med de fleste frø. Jeg har høstes frø fra koriander, dild, morgenfrue, appelsin- og citrontagetes, almindelig tagetes, mandstro, stolte kavalerer og kornblomster. Nogen af dem bruger jeg i køkkenhaven til at holde skadelige insekter væk med, det er f.eks. tagetes, som jeg ellers har et lidt anstrengt forhold til i resten af haven. Men i køkkenhaven er de velkomne. Det samme gælder for morgenfruer.

Årets blommer

Nu er blommerne også endelig blevet gode. Det er Viktoriablommer, og de sidste par år har de givet vildt mange blommer, og de har også smagt vidunderligt. Indtil nu har der været mange med orm i, og de har smagt af vand. Men nu begynder de at være gode, og der er igen rigeligt af dem, så der skal nok også blive til en god portion blommemarmelade år. Sidste år tror jeg, at vi syltede 20-25 kilo, og der er ikke mere tilbage.

Sidste års blommeudstening

Det er min mand, som udstener blommer her i huset. Det bliver ikke til noget, hvis jeg skal gøre det = jeg gider ikke. Men syltningen skal jeg nok tage mig af.